Moto blog -

Vylaďte si automobil blyštivými alu koly! Nebudete litovat…

Také už kolem vás prosvištělo pár aut s elegantními elektrony a vy jste si povzdechli, jaká by to byla krása, vyšperkovat takto i váš vůz? Přestańte závidět sousedovi a jděte do toho konečně taky! Slibujeme, že zvýšený zájem opačného pohlaví o svezení ve vašem bouráku nebude jedinou výhodou, kterou tím získáte…

Auto jako z budoucnosti

…a přesto bude právě design nejspíš tím důvodem, proč si alu kola koupíte. Tak to prostě bývá, tato lehounká kola vás zlákají nejen futuristickým vzhledem, ale také obrovskou variabilitou designů a barevných možností. Jejich mimořádný lesk je dán vrstvou laku a způsobem výroby. Litá kola se odlévají většinou jako jeden kus, někdy jako více smontovatelných částí. Cena je přitom v mnoha případech pouze o malinko vyšší než u klasických disků.

Technických výhod není málo

Existuje spousta nepraktických komponentů, která si na auto přiděláte jednoduše pro parádu. Litá kola k nim rozhodně nepatří. Oceníte v prvé řadě jejich nízkou hmotnost, která se okamžitě projeví na akceleraci a rychlosti brzdění. Dalším významným benefitem, který se s ní pojí, je nižší spotřeba paliva, což při dnešních cenách benzínu rozhodně není k zahození. Alu kola vás také překvapí svou pevností a tuhostí. V neposlední řadě má jejich používání za následek to, že se vám nebudou přehřívat brzdy. Z estetického hlediska jste si už větších otvorů v designu kol jistě povšimli. Ty způsobují lepší proudění vzduchu, a tedy i lepší chlazení brzd. A navíc: na rozdíl od těch ocelových se hliníková kola nedeformují.

Nač si dát před koupí pozor

U litých kol dbejte na jedno zásadní pravidlo: nikdy nekupujte nehomologované disky! Pokud jste se s tímto termínem dosud nesetkali, homologace je schválení kola Ministerstvem dopravy, což zahrnuje nejrůznější testy, bez jejichž úspěšného zvládnutí by užívání kola bylo nebezpečné. Ověřené kolo poznáte jednoduše, má na sobě vyraženou homologační značku. Pokud chcete alu kola používat i v zimě, měli byste prověřit, zda se do sněhu hodí. Jde především o tloušťku a kvalitu vrchního laku disků. Přirozeně musí také odpovídat parametry. Najděte si proto v techničáku následující údaje: průměr alu kola (v palcích), jeho šíře (v palcích), středový otvor (průměr v milimetrech), rozteč šroubů (záleží na typu vozu a výrobci) a ET (zális disku v mm).

S čím musíte počítat?

Abyste si nemysleli, že vám chceme jen mazat med kolem úst, na konec nezbývá než upozornit na pár nevýhod, které po pořízení alu kol můžete očekávat. Nebojte se, o horší jízdní vlastnosti se nejedná. Majitelé si nejčastěji stěžují na jejich obtížnější čištění, a to především v zimě, kdy se na ně nabalí sněhová břečka s posypovou solí. Chcete-li se těmto potížím vyhnout, pořiďte si litá kola jednoduššího tvaru, třeba pětipaprsková. Dalším problémem je, že tato kola na svůj vzhled často lákají zloděje. Sada bezpečnostních šroubů, které nelze odmontovat běžným nářadím, by měla pomoci krádežím zamezit. Dostanete k nim unikátní klíč, takže povolit šroubek nebo matici budete moci jen vy.

Největší výběr alu kol na českém trhu…

…a za nejnižší ceny! Pokud jste zbystřili, zavítejte do e-shopu Alukola-obchod.cz, kde na vás čeká spousta zajímavých modelů v ověřené kvalitě. Pro usnadnění výběru je stránka opatřena praktickým konfigurátorem, v němž si jednoduše nastavíte kýžené parametry a budete si moci vybírat rovnou z modelů, které jim odpovídají. Hliníková kola jsou podle mnohých koly budoucnosti, plechové disky jednoho krásného dne zcela vymizí. Přejeme, aby vám dobře sloužila a pozvedla vaše auto na novou úroveň!

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.