Moto blog -

Navštivte výstavu Fenomén Jawa, aneb Jawa, jak ji neznáte

Sponzorované odkazy

Výstava Národního technického muzea „Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte“ připomíná 90 let činnosti našeho nejvýznamnějšího motocyklového výrobce, který výrazně ovlivnil daný obor i ve světovém měřítku. Vystaveno je zde na pět desítek motocyklů, automobil, trofeje ze závodů či jezdecké výstroje, a to převážně ze soukromých, veřejnosti jinak nepřístupných, sbírek.

Autor výstavy Arnošt Nezmeškal, ředitel Muzea dopravy NTM, k výstavě řekl: „Na výstavě jsou představeny především dosud nevystavované či málo známé artefakty spojené se značkou Jawa, doplněné výběrově o adekvátní výrobky cizí, které buď ovlivnily náš domácí vývoj, nebo naopak vznikly jako reakce na něj. Se značkou Jawa spojila své osudy celá řada výjimečných osobností, některé z nich jsou zde rovněž připomenuty.“

Generální ředitel NTM Karel Ksandr k tomu dodal: „Velice mě těší, že v Národním technickém muzeu otevíráme velkou výstavu věnovanou hvězdě československého průmyslu, firmě Jawa. Za 90 let své existence vyrobila firma Jawa na 3 miliony motocyklů a stala se jednou z mála našich firem, jejíž výrobky se staly známými po celém světě.“


Od Jawy k Jawě

Mezi mimořádné vystavené předměty lze zařadit například silniční závodní motocykl Jawa 350 typ 673, se kterým jezdil náš nejúspěšnější motocyklový závodník František Šťastný. Zcela ojedinělý je rovněž vystavený soubor vývojových prototypů motocyklů Jawa představující motocykly od počátku 30. let až do let 90. Vystaveny jsou například motocykly z tajného válečného vývoje nebo prototypy strojů tzv. unifikované řady z první poloviny 60. let.

Podpora výstavy

Výstava Fenomén Jawa a recepce nových technologií ve výrobě motocyklů na příkladu značky Jawa vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu NAKI II České století motorismu (DG18P02OVV051), který v letech 2018–2022 realizují Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy, Národní technické muzeum a Technické muzeum v Brně.

Do kdy lze výstavu navštívit?

Výstava potrvá do 31. 07.2021, přičemž v muzeu je aktuálně zpřístupněno na patnáct stálých expozic –  Architektura, stavitelství a design, Astronomie, Doprava,  Fotografický ateliér, Hornictví, Hutnictví, Herna Merkur, Chemie kolem nás, Interkamera, Měření času,  Tiskařství, Technika v domácnosti, Technika hrou, Televizní studio, Cukr a čokoláda.

Modely JAWA v roce 2011

Modely JAWA v roce 2011

Otevírací doba NTM v Praze

  • Pondělí: zavřeno
  • Úterý – pátek: 9-18 hod
  • Sobota, neděle a státní svátky: 9-18 hod

Národní technické muzeum je z důvodů Covid situace do pondělí 11.1. 2021 uzavřeno.

Ceny vstupného

Kde muzeum najdete?

  • Národní technické muzeum
  • Kostelní 42, 170 78 Praha 7
První sériově vyráběný motocykl Jawa 500 OHV

První sériově vyráběný motocykl Jawa 500 OHV

Jak a kudy do muzea?

  • Pokud cestujete městskou hromadnou dopravou, vystoupíte z tramvaje na zastávce Letenské náměstí.
  • Nejbližší spojení metrem je na stanici Hradčanská na lince A nebo na stanici Vltavská na lince C.
  • Z obou stanic můžete pokračovat tramvají na Letenské náměstí a dále pěšky k Letenským sadům.
  • Vhodné spojení si vyhledejte on-line zde.
  • Jedete – li autem, před budovou muzea se nachází placené parkoviště.

Muzeum na mapě

muzeum na mapě

Zdroj foto: Ntm.cz; cs.wikipedia.org

Autor: Pavla Košík Jelínková

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.