Moto blog -

Motocykly ČZ: Sláva po celém světě a tvrdý pád

Sponzorované odkazy

V roce 2019 oslavila Česká zbrojovka 100. výročí svého vzniku. Bohužel je to také smutné připomenutí toho, že legendární motocykly ČZ již nějakou dobu nejsou ve výrobě a pravděpodobně se do ní ani nikdy nevrátí. Přitom se staly až neuvěřitelně populární a naši republiku proslavily po celém světě.

Od zbraní k motocyklům

Vše to začalo v roce 1919 založením Jihočeské zbrojovky. Založil ji Karel Bubla a výroba započala pistolí ráže 6,35 mm. Avšak v roce 1922 se vyráběný sortiment značně rozšířil. Mimo zbraní podnik vyráběl i stroje na česání příze, pletací stroje, jízdní kola, motokola a samozřejmě i motocykly. Ty byly pojmenovány ČZ, což je zkratka spojení Česká zbrojovka. Společně s výrobou motocyklů zbrojovka produkovala i řetězy a obráběcí stroje.

První motocykly vznikly na základě jízdních kol

Každému je jasné, že od klasického kola k motocyklům není daleko. I z toho důvodu byl první počin v podstatě jen motor připevněný na rám produkovaného kola. Tímto způsobem se zrodila ČZ 76. Ve verzi s ležatým jednoválcem se žebrováním na rámu dostala přezdívku “Kaktus”. Maximální rychlost byla 35 km/h. Pokud se takovému kousku dostane potřebné renovace veteránů, tak se to dokáže velice pozitivně projevit na jejich hodnotě.

ČZ 125 byla průlom

Jedním z nejznámějších motocyklů ze Strakonic je motocykl ČZ 125. Byl vyráběn hned v několika verzích a známe například ČZ 125 A nebo ČZ 125 B, se kterými se v roce 1947 nastartovala poválečná výroba. Verze B byla po krátké době nahrazena modelem ČZ 125 T, který dostal teleskopickou vidlici. Vzduchem chlazený jednoválec měl výkon 4 koní. Velkým krokem kupředu byl model ČZ 125 C, jež měl odpružení zadního kola a výkon zvýšený na 6,5 hp.

Konec pod hlavičkou Cagivy

Po 2. světové válce přišlo znárodnění a spojení s Jawou. Díky tomu získala titul mistra světa motokrosu a začala se vyvážet do celého světa. Jedním z posledních motokrosových speciálů byl motocykl ČZ 400 typ 514. V devadesátých letech ale došlo ke spojení s italskou Cagivou. Ti skoupili větší množství dalších značek, ale následně se dostali do finančních potíží. Koupené značky tak museli prodat nebo zrušit. ČZ se bohužel dostala do skupiny druhé.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.