Moto blog -

Kymco iONEX: skútr s varaibilním dojezdem

Sponzorované odkazy

Tchajwanská značka Kymco se obula do elektromobility, kterou prezentuje prvním z deseti plánovaných elektrických skútrů. Je jím Kymco iOnex.

S motkami a skútry na bázi elektropohonu se roztrhl pytel. Nabízí je BMW, stejně jako klasická chopperrácká značka Harley Davidson, a nyní i Kymco. Je to vše o vizi budoucnosti, kde své místo elektropohony mají jistou. V automobilech i jednostopých strojích.

S tím se ovšem pojí i nabíjecí infrastruktura, díky níž kdo s ní přijde a realizuje ji ze značek první, ten vyhraje čelní místo na trhu. Protože nikdo nechce jezdit jen okolo domu a nabíjet jen doma a u domu. Vydat se na větší vzdálenosti s jistotou, že bude možnost někde stroj dobít je základem úspěchu elektromobility. A tak mimo svého nového modelu skútru iOnex přichází Kymco s propracovaným systémem výměnných akumulátorů, k němuž přidal jeden pevně ukotvený. Strategie je tím jasná, nabíjecí infrastruktura je totiž podmínkou prodeje elektrostrojů, potažmo skútrú ve vyšším měřítku.

Kymco iOnex

Je pokračovatelem modelu Kymco Like II, z něhož konstrukčně i vzhledově vychází. Není tak nijak designově výjimečný, ani převratný. Za povšimnutí snad stojí změna výše nášlapné podlážky, což má na svědomí umístění dvou vyjímatelných baterií s praktickým madlem. Tahle maličkost má značný vliv na stabilitu, těžiště i jízdní vlastnosti stroje. Třetí pevně ukotvený akumulátor se nachází pod zadním kolem. Systémem skútru tuto třetí baterii udržuje stále v pohotovosti a nabitou.

A tak lze i bez vyjmutých bočních baterií ujet na skútru až 20 kilometrů a najít stanici pro výměnu vybitých baterií za nabité. A naopak na 200 kilometrů si dojezd lze prodloužit bez dobíjení tím, že sebou povezete v zavazadelníku skútru až tři baterie navíc. Mimoto lze Kymco iOnex dobít kabelem do zásuvky, anebo prostě baterie vzít domů a nabít v nabíjecím stojanu. Zavazadelník vám při popojíždění městem nabídne prostor pro nákup a uložení všeho potřebného jak k práci (dokumenty, notebook, spisy, nářadí) tak i k zábavě (sportovní vybavení, piknik tašku).

Zdroj foto: Kymco

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.