Moto blog -

K nehodám dochází z různých příčin. Povinné ručení je nutnost, havarijní výhoda

Sponzorované odkazy

K poškození automobilů a dalších vozidel i zranění či dokonce usmrcení řidiče, pasažérů, chodců nebo cyklistů dochází na našich silnicích bohužel poměrně často. Každý by se proto měl snažit počínat si za volantem i při jakémkoli pohybu ve vozovce vysoce zodpovědně a dbát na bezpečnost. Neopatrní účastníci silničního provozu mohou snadno zapříčinit neštěstí; ti, kteří se úmyslně chovají nedbale, případně dokonce dávají průchod agresivitě, jsou vyloženou hrozbou. Nicméně ani ukázněnost, dodržování předpisů a solidní řidičské schopnosti nemusí být vždy zárukou bezpečného dosažení cíle cesty.

Jaké jsou nejčastější příčiny dopravních nehod?

Náhoda si nevybírá a k dopravní nehodě může dojít během několika sekund. Častým důvodem bývá porušení dopravních předpisů, typicky nedodržení povolené rychlosti, nedání přednosti a nesprávné předjíždění. Nicméně nejvyšší podíl ve statistikách PČR má nesprávný způsob jízdy, který dosahuje celých 67 % z celkového počtu havárií. A také 40 % z celkového počtu úmrtí na českých vozovkách.

Čeho se za volantem vyvarovat?

Velice rizikové je rozptylování pozornosti. Nebezpečný je zejména mobil, jehož displej mnozí i přes zákaz alespoň koutkem oka sledují, případně ho dokonce drží v jedné ruce a k řízení používají pouze druhou. Negativní vliv na soustředění ale může mít i komunikace se spolujezdci, zejména neobejde-li se bez očního kontaktu. Mnozí podceňují dodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel, a to jak v případě těch jedoucích vpředu, tak i při předjíždění. Nesprávné otáčení a couvání je častým nešvarem, jenž se dokonce umístil na 3. příčce mezi příčinami nehod v loňském roce. A smutné konce mívá i nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky, případně počasí. Navíc výjimkou nejsou ani unavení řidiči, které snadno přepadne mikrospánek. A alkohol už vůbec za volant nepatří. V případě nehody pod vlivem alkoholu nelze škodu vám nepomůže ani povinné ručení, protože dojde ke krácení.

Povinné ručení online lze sjednat během chvilky a odkudkoli

Havarijní pojištění auta je dobrovolné a kryje i různé události, které nesouvisí s jeho provozem. Povinné ručení je ze zákona povinné. Alespoň nejlevnější povinné ručení proto musí mít každé registrované vozidlo. Sjednat ho však lze i online. A najít to pravé pomůže povinné ručení kalkulačka.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.