Moto blog -

Jaký olej potřebuje váš motocykl?

Nutná kontrola a pravidelná obměna motorového oleje významně prodlouží životnost vaší motorky a udrží ji ve špičkové formě. Proto právě volba vhodného motorového oleje patří mezi ty nejdůležitější faktory v péči o motorku. Maziva pro motory motocyklů mají určitá specifika, proto určitě nepoužívejte oleje určené pro automobily.

Značka oleje není podstatná

Jakou značku nebo jakého výrobce zvolit, to je jen na vás. Oleje jakékoli značky musí splňovat všechny požadavky přísných norem pro daný typ stroje, takže se klidně nechte ovlivnit cenou. Co je ale důležité, je druh oleje a typ motoru. Základní a nejpodstatnější informace získáte od výrobce v servisní knížce. Motocyklové oleje tedy můžete pořídit syntetické nebo minerální, a to pro dvoutaktní nebo čtyřtaktní motory.

Značení olejů

Syntetiku nebo mineralitu olejů poznáte podle mezinárodního značení první kombinace čísla a písmene W (zimní třída). Například olej 5W – 40. Syntetické oleje jsou značeny nižšími čísly, tedy 0W nebo 5W, polosyntetické střední hodnotou 10W a minerální vyšším číslem, jako je 15W, 20W atd. Číslo udává startovatelnost motoru v závislosti na venkovní teplotě, čím nižší číslo, tím nižší viskozita a snazší nastartovat při nižší teplotě. Číslo za pomlčkou je označení letní třídy, tedy viskozita oleje při vyšších letních teplotách. Oleje jsou označeny kombinací obou čísel pro využití po celý rok.

Vhodné využití minerálních nebo syntetických maziv

Oleje minerální jsou ideální hlavně pro starší modely motorek nebo pro aktuální řady s nižším výkonem. Moderní motocykly s vysokým výkonem mají raději polosyntetické nebo syntetické oleje. Tyto druhy jsou více připraveny chránit komponenty motoru při prvních startech, kdy dochází k největšímu zatížení a namáhání motoru – než se dostatečně ohřeje. Syntetické oleje vytváří během provozu na povrchu kovu tenký olejový film, který zde ulpí a zůstane i po odstavení motorky až do další jízdy.

Oleje pro 2-taktní motory

Důležitým faktorem je také typ motoru. Speciální oleje pro dvoutaktní motory zajistí motocyklům optimální jízdní podmínky, aniž by docházelo k nežádoucímu vzniku usazenin. Oleje umožňují snadné starty za studena. Tyto oleje využijí motorky s nižším výkonem, také skútry a mopedy, i lehčí závodní modely.

Oleje pro 4-taktní motory

Silné motorky potřebují pro svůj bezpečný provoz opravdu kvalitní a plnohodnotné kapaliny. Ne jinak je tomu i s mazivy. Všechny potřebné požadavky, jako jsou ochranné vlastnosti proti namáhání, před opotřebením, odolnost vůči velkým teplotám a podobně, splňují motorové oleje pro čtyřtaktní motory. Jsou specifičtější než oleje do aut, protože musí plnohodnotně sloužit v mnohem náročnějších podmínkách, při výrazně vyšších otáčkách a výkonech.

Nepodceňujte výběr správného motocyklového oleje pro váš typ motorky. Olej se dokonale přizpůsobí druhu i třídě, pro které byl vyroben a zajistí tak vaší motorce výbornou péči.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.