Moto blog -

Indian Scout má sto let

Sponzorované odkazy

Úžasné sté výročí slaví Indian se svým modelem Scout. Ten byl poprvé představen již v roce 1919 a prodávat se začal o rok později, tedy roku 1920. A tak není vůbec divu, že toto sté výročí oslaví společnost Indian Motorcycle International, LLC exkluzívní limitovanou edicí i dalšími novinkami. Těšte se!

Indian je značka amerických motocyklů, vyráběných společností Indian Motorcycle International, LLC. Tu založili roku 1901 pod názvem Hendee Manufacturing Company ve Springfieldu v Massachusetts George Mallory Hendee a Oscar Hedstrom. Firma byla jedním z prvních výrobců motocyklů ve Spojených státech a také jedním z největších výrobců motocyklů na světě a v průběhu doby byla přejmenována na Indian Motocycle Manufacturing Company.

Velkou část produkce firmy Indian tvořily motocykly s velkoobjemovými dvouválcovými motory do V s rozvodem SV. Typickým je pro jejich produkty i nízký posed jezdce. Výroba motocyklů byla ukončena v roce 1953, kdy firma zkrachovala. Po jejím zániku se o oživení značky pokoušelo s různými úspěchy mnoho firem. V roce 2011 zakoupila společnost Polaris Industries práva Indian Motorcycles.

Historie Scoutu

Motocykly společnosti byly vyráběny v letech 1901-1953 ve Springfieldu ve státě Massachusetts. Nejúspěšnějšími modely této značky byly Indian Scout (1920-1946) a Indian Chief (1922-1953). Na české území je nejprve dovážely firmy Paleček a Bratři Chladové. Po první světové válce (1919) se generálním obchodním zástupcem stal Ing. František Mařík (1886-1948), přezdívaný „táta Indiánů“.

Ten se zasloužil o zvýšení jejich popularity a prodejnosti v Československu. Zapůjčil například několik kusů pražské policii, která následně objednala a zařadila do policejní služby jedenáct motocyklů. Ing. Mařík začal vydávat i první československý motocyklový časopis – Motocykl, jehož první číslo vyšlo 1. července 1922.

V roce 1919 představil Indian svého nového Scouta, který se začal prodávat v roce 1920. Model se prodával až do roku 1953, kdy společnost postihl bankrot. V roce 2011 značku oživila společnost Polaris Industries, která od roku 2013 uvedla na trh několik modelů motocyklů v tradičním stylu Indian. A letos ke stému výročí nabídne limitovanou edici modelu Scout v počtu 750 kusů, které budou mít zajímavé designové prvky.

Indian Scout v limitce

Především barva je cool. Je jí totiž okrová barva s názvem Indian Red, doplněná tradičním dvojitými zlatými linkovami. Pozornosti nemohou uniknout ani moderní a přitom klasická vyplétaná kola doplněná černými ráfky. Posed jezdce je jak jinak než nízký a v jednomístném provedení se sedlem Desert Tan. A tím to nekončí, za sedlem najdete ukotvení chromovaného nosiče, změnám neunikla ani řídítka, jež budou zahnutá. Model také bude mít více chromovaných částí.

Další novinky Indian

Indian připravuje ještě další bonbónky, v podobě čtyř inovací modelů během roku 2020. Těšit se můžete na klasický Indian Scout, dále na Bobber Scout Twenty, Scout Bobber a Scout Sixty.

Zdroj foto: Indian

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.