Moto blog -

HL BMW Motorrad Vision DC Roadster

Sponzorované odkazy

Novinka od BMW, Model Vision DC Roadster, kombinuje kultovní design Boxeru s požadavky, které na technologii klade elektrický pohon.

Vysoký točivý moment se hned od počátku postará o dechberoucí zrychlení. Tento působivý výboj síly vytváří zcela nový dynamický zážitek a umožňuje nám nahlédnout do budoucnosti jízdy na motocyklu.

BMW Motorrad Vision DC Roadster

Je to vysoce emotivní motka s elektrickým pohonem. Je tu nová pohonná jednotka se originálním vzhledem. V toto motocyklu je motor stěžejním prvkem, který tvoří základ celé architektury stroje. Komponenty elektrického pohonu však mají z hlediska místa instalace zcela odlišné požadavky. Zatímco u konvenčního motocyklu je velikost motoru určována hlavně jeho kapacitou, baterie zabírá většinu místa v případě elektrického pohonu.

Elektrický pohon

Samotný elektrický motor je relativně kompaktní. BMW Motorrad Vision DC Roadster si zachovává kultovní vzhled boxera a zároveň nabízí nový pohled na jednostopý stroj – motku elektromotorem. To je důvod, proč je Vision jasně rozpoznatelný.

Stroj má svisle namontovanou a podélně orientovanou baterii. Pro účely chlazení vyčnívají dva boční prvky chladicími žebry a integrovanými ventilátory. Stejně jako v boxerském motoru BMW R 32, jsou chladicí prvky umístěny do proudu vzduchu. Elektromotor ve tvaru válce je umístěn pod baterií a je přímo připojen k univerzální hřídeli.

Výkon se odráží v proporcích stroje

V pohledu z boku nízká přední část a krátká vysoká záď vyjadřují pocit obratnosti. Místo palivové nádrže překrývá korpus vozidla plochá, jemně tvářená trubková konstrukce. Jeho další tvarování integruje sedadlo do moderní podoby, čímž vytváří linii sportovního roadstera.

Velká baterie s bočně vyčnívajícími chladicími systémy je umístěna ve středu rámu frézovaného z hliníku. Chladicí prvky odrážejí mírný náklon siluety baterie směrem dopředu a dodávají straně dynamiku. Při spouštění elektromotoru se tyto chladicí prvky lehce vysunou, což znamená, že kolo je připraveno k jízdě. Celkový vzhled BMW Motorrad Vision DC přináší pocit lehkosti a zdůrazňuje přitom dynamiku jízdy. Zdá se jakoby se sedadlo a chladicí systém vznášely kolem baterie.

Na samotném rámu vytvářejí podélně frézované drážky fascinující vizuální efekt, snižují vnímaný objem a zvýrazňují podélnou dynamiku kola. Tento dojem umocňují otvory v frézovaném hliníkovém rámu s trubkovou rámovou strukturou uspořádanou nad ním. Červené kontrastní prvky a kartáčovaný hliník v baterii, rámu a chladícím systému zdůrazňují inovativní geometrii kola. Materiály jako uhlíkové vlákno a hliník snižují celkovou hmotnost a dodávají BMW Motorrad Vision DC Roadster technickou estetiku.

Zdroj foto: BMW

Autor: Pavla Košík Jelínková

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.