Moto blog -

AJS Cadwell 125: malý, ale šikovný…

Sponzorované odkazy

Stará, i když docela málo známá firma britských výrobců motocyklů AJS, se nyní zaskvěla novinkou vhodnou pro teenagery, která má styl duši café raceru. Model AJS Cadwel 125 je totiž malý, ale šikovný…

AJS byl anglický výrobce motocyklů se sídlem ve Wolverhamptonu. Firma AJS – Albert John Stevens – byla rodinná firma, která vznikla hodně dávno – již roku 1909. Byla slovutná a věhlasná. Když v roce 1922 firma zahájila výrobu prvního motocyklu s rozvodem OHV, byl to nebývalý krok. Své největší slávy značka JVS dosáhla ve dvacátých a třicátých letech 20. století, kdy držela celkem 117 světových motocyklových rekordů, což bylo fenomenální.

Roku 1931 firmu koupila společnost bratří Collierů a v roce 1938 se pak navíc sloučila s firmou Matchless. Značka AJS byla nadále používána na čtyřdobých motocyklech do roku 1969 a později i na dvoudobých terénních motocyklech a malosériových chopperech a cruiserech.

AJS Cadwel 125

My vám představujeme další kousek značky AJS, i když jen logem. S tou původní firmou nemá již nic moc společného, i proto, že veškerá výroba aktuálně již léta probíhá v Číně. I přesto AJS Cadwel stojí za povšimnutí.

Je to stále jakýsi odkaz na Anglii jako takovou, především však na populární závodní okruh Cadwell Park. A tak má malý stroj nejen britské logo AJS, ale i anglický název modelu. Celkově se malý stroj řadí mezi stylové café racery, který jsou aktuálně hodně v kurzu.

Na první i druhý pohled

Již první pohled je tento café racer osazený stopětadvacítkovým pohonem cool. Model Cadwell je zkrátka malý sympaťák. Pojat vcelku kvalitně a s citem pro detail i s příznakem anglické grácie. Stylový hluboký lak se zlatým pruhem doplněný znakem AJS v tradičním stylu se povedl. Mimoto motka působí mnohem mohutněji a výkonněji jen 125 ccm.

Cadwel tudíž oplývá šarmem i britským duchem dávných dob. Mezi pěkné vychytávky patří bezesporu sedlo se zadním vyvýšením a sportovní řídítka ve stylu těch závodních z dávných dob. Vše dolaďuje ještě citlivé využití chromovaných prvků – chrom je na kolech, světlometu, odpružení i výfucích.

Motorem je jednoválec o kubatuře 125 ccm s elektronickým vstřikováním a pětistupňovou převodovkou. Odvozen je od původních pohonů značky Yamaha. Stylovým retro kouskem je na stroji startovací páka, která doplňuje elektrický startér.

Tradiční a retro jsou i další prvky motky – přístrojovka ukrývá dva budíky, přičemž na levém najdete levý analogový tachometr, na pravém pak otáčkoměr. Ovládací tlačítka na sportovně laděných řídítkách jsou soudobé a moderní, praktické i svým rozložením.

Technická specifikace

  • Emisní norma EURO 4
  • Motor – čtyřtaktní, vzduchem chlazený jednoválec OHC
  • Zdvihový objem 124 cm³
  • Maximální výkon 7,1 kW při 8500 (ot/min)
  • Objem nádrže 11,2 l a průměrná spotřeba  cca 2,4 l / 100 km
  • Převodovka manuální a 5 rychlostí, maximální rychlost cca 120 km/h
  • Hmotnost 113 kg, celková hmotnost 124 kg a maximální hmotnost 274 kg
  • Maximální zatížení 150 kg
  • Startér elektrický + nožní mechanický
  • Brzdy – přední kotoučová a zadní rovněž kotoučová
  • Kola – přední 110/70 – 17 a zadní 130/70 – 17
  • Délka stroje 2040 mm, šířka stroje 800 mm a výška stroje 1110 mm
  • Rozvor motky 1330 mm a výška sedla 740 mm
  • Barva může být černá, anebo stříbrná s černými prvky

Pro ty, kteří se shlédli v café racerech a nemají příliš financí na něco většího, je AJS Cadwel dobrou volbou.  AJS Cadwel vyjde na cca necelých 70 tisíc korun.

Zdroj foto: AJS

Autor: Pavla Košík Jelínková

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.