Moto blog -

Prima projekt Gogoro Smartscooter

Sponzorované odkazy

Již druhým rokem hýbe světem projekt Gogoro, ambiciózní a neotřelý projekt, který tu ještě nebyl.

Elektroskútr taiwanské firmy Gogoro byl představen počátkem roku 2015 na Consumer Electronics Show v Las Vegas jako počinek který je neobvyklý. Čím? Je projektem pojmenovaný jako Smartscooter, který využívá k svému pohonu výměnné baterie.

Jejich extrovertní skútr dokáže vyvinout rychlost až 100 km/h, přičemž z nuly na stovku umí zrychlit za 4,2 sekundy. Baterie je ve skútru umístěna pod sedlem. Váží celých 9 kg a dopomůže stroji k dojezdu téměř 100 km. A výměna baterie trvá jen zlomek času – pouhých 6 vteřin.

Provoz skútru monitoruje 25 senzorů, a aby byl opravdu dobrý a zároveň úsporný dostal skútr lehoučký hliníkový rám, čímž stroj postrčil ohledně hmotnosti mezi nejlehčí elektroskútry. K maximální úspoře energie připívají i energeticky úsporná LED světla.

Projekt si získal zájem a postoupil do další fáze, a to vybudování sítí výměnných stanic. A poté ještě do třetice přidala firma to, co již nějakou dobu praktikuje ve své domovině na Taiwanu – coby půjčovna elektroskútrů s rozsáhlou sítí výměnných stanic, kde si lze vyměnit prázdnou baterii za plnou. Do projektu se angažovala firma Panasonic a HTC, což samo o sobě o ledasčems svědčí. Minimálně o víře těchto velikánů v úspěch projektu firmy Gogoro.

A tak se dnes v ulicích Berlína můžete setkat s možností půjčky tohoto zajímavého kousku. A na záda mu dýchá také holandský Amsterodam. V obou těchto metropolích bude tento skútr k mání. V Berlíně za dvacet eur na den, nebo na kratší dobu, třeba půl hodinku za 3 eura. A příjemné je, že vyzvednutí i vrácení skútru je možné v libovolné půjčovací stanici daného města.

Berlín dostal dvě stovky skútrů, v Amsterodamu by se jich měl prohánět totožný počet.  A kdo si může skútr zapůjčit? Všichni zájemci z řad držitelů řidičského oprávnění skupiny B ve věku od 21 let.

Zdroj foto: Gogoro

Autor: Pavla Jelínková

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.