Moto blog -

Michelin: když pneumatiky musí vydržet 450 km/hod

Francouzský výrobce dlouhodobě investuje velkou část svého zisku do vývoje. Jeho sportovní dezény patří k nejpopulárnějším na trhu, přesto neustále posouvá hranice. Současným cílem je produkce pneumatik pro nejvýkonnější auta na světě, která dosahují rychlosti 450-480 km/hod. Michelin musí jednoduše překonat sám sebe.

Michelin total performance je přístup, kdy je cílem maximální výkon pneumatiky. Její vlastnosti jdou totiž často proti sobě. Ať už se bavíme o fungování na suchých i mokrých silnicích, kombinaci brzdných vlastností i úspory paliva a především přilnavosti plášťů a vysokého kilometrového nájezdu. Některé z těchto technologií se pak dostanou do „běžných“ pneumatik, které můžete vidět každý den kolem sebe. Patří sem třeba populární Michelin Primacy 3. Dezén, se kterým najedete až o 18 000 km víc v porovnání s konkurencí.

Michelin Primacy 3

Jaké technologie pomáhaly, nebo stále pomáhají, v honbě za 450 km/hod.? Překvapivě zde najdete i různé vychytávky, které snižují emise nebo poskytují energetickou úsporu.

GREEN X

Může se zdát zvláštní, že na prvním místě uvádíme „zelenou“ technologii, ale jde v ní mimo jiné i o snižování spotřeby nebo minimální valivý odpor. Což je nezbytnost pro fungování v reálném světě. Právě GreenX teď najdete u většiny standardních pneumatik pro běžné vozy.

Green Power Compound

Doslova revoluční směs, kterou můžete najít např. v plášti Michelin Pilot sport 3 GRNX. Směs je unikátní především v chování na mokrém povrchu. K dalším plusům počítáme prodlouženou životnost a opět pozitivní vliv na spotřebu paliva.

Aramido-nylonový pás

Ve vysokých rychlostech potřebujete, aby se pneumatika nedeformovala. Právě proto přišel Michelin s touto inovací, která zvyšuje pevnost pláště. Zároveň posouvá kontrolu vašeho vozu na novou úroveň.

Díky výše uvedeným technologiím jsou Micheliny maximálně bezpečné pneumatiky. A zároveň první volbou sportovně založených jezdců, kteří vědí následující:

  • Vozy s pneumatikami Michelin vyhrály 18 ročníků prestižní 24hodinovky v Le Mans, z toho 12x za sebou.
  • Výjimečnost pneumatik Michelin podtrhuje i homologace pro Mercedes AMG, Ferrari a další výrobce Supersportů.
  • Kdykoliv se dostane některý z francouzských sportovních dezénů do nezávislého testu, můžete si být jisti, že bude bojovat o nejvyšší příčky.

I proto by měly být pneumatiky Michelin vaší první volbou nejen pro sportovní vozy s mnohasetkoňovými motory. A možná se v životě k hranici 450 km/hod ani nepřiblížíte. Ale vždy pojedete ve svém autě s jistotou, že jste se nemohli rozhodnout lépe.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.