Moto blog -

Levis V6 Cafe Racer: Angličan každým coulem

Sponzorované odkazy

Mladá, a ještě v oblasti motocyklů málo známá společnost Levis Motorcycle Company je firmou, která oprašuje výrobu motorek v Británii. A začala docela famózně díky stroji Levis V6 Cafe Racer.

Levis V6 Cafe Racer je retro kousek s nebývalým stylem. Což je i meta, kterou si Levis Motorcycle Company vytýčila – vrátit do Anglie slávu výroby stylových motocyklů, jež byla kdysi na výsluní.

Butterfields Ltd.

Ano, ta sláva tu již byla, a ve spojitosti s motorkami, a to pod značkou Butterfields Ltd. Ta někdy v letech 1910 až 1940 patřila na seznam předních společností v Anglii. Butterfields Ltd. se orientovala na motorky převážně s dvoutaktními a poté i čtyřtaktními motory s jedním válcem a objemem v rozmezí 200 až 600 ccm.

Phil Bevan a spol.

A Levis Motorcycle Company je pokračovatelem, jehož počátky se čítají na dobu před dvěma lety, tedy na rok 2016. Zakladatelem Levis Motorcycle Company je Phil Bevan, jako zapálený fanda do strojů s vidlicovými motory.

Inspiraci nacházel ve voze Connaught Type D GT, a jeho motoru, kterým nebylo nic menšího než dvoulitrový kompaktní vidlicový desetiválec. Spolu s návrhářem Stevem Kirkem a konstruktérem Timem Bishopem měl základ k založení firma hotov. A společnost Levis Motorcycle Company byla tady.

Levis V6 Cafe Racer

Levis V6 Cafe Racer se vyvíjel více než rok. Unikátní stroj s neméně unikátním pohonem vznikal za velmi silných porodních bolestí. Ale povedlo se a pohon je dokonce modifikovaný, že má hned několik verzí – V2, V4, V6 a V8.

Levis V6 Cafe Racer dostal válců šest. Ale počítá se později s využitím i osmi válců v dalším stroji. Vidlicový šestiválec Cafe Raceru má objem 1200 ccm a oplývá výkonem 88 kW/120k a točivým momentem 163 N.m. Motor je spřažen s šestistupňovou převodovkou.

Stroj je postaven z velké části z komponentů vlastní tuzemské produkce, na trubkovém rámu a má skvěle vyhlížející stavbu kapoty v jednolitém kompaktním vzhledu. Cena Raceru v základu činí nějakých 100 tisíc britských liber, což je na naše koruny cena 2 842 900 Kč, tedy cena luxusního auta.

Na tento excelentní kousek by měly navázat další neméně zajímavé modely, přičemž jej budete moci v reálu vidět v září letošního roku na Goodwood Revival, kde bude vystaven.

Zdroj foto: Levis Motorcycle Company

Autor: Pavla Košík Jelínková

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.