Moto blog -

I jednostopá vozidla musí!

Sponzorované odkazy

Povinné smluvní pojištění se vztahuje nejenom na auta, ale i na motorky, motocykly a skútry. Je nutností, bez níž nemohou (nebo neměli by) vůbec motorkáři vyjíždět na cesty. Jinak jim hrozí tučné sankce.

Zákon nevyjímá ani motorky

Povinné ručení na motorku je dáno zákonem č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. V něm je specifikováno a dáno která vozidla musejí mít uzavřeno zákonné pojištění. Již název napovídá, že je povinným pojištěním, bez nějž nelze na silnice vyjet a týká se odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám na majetku a zdraví v silničním provozu a způsobenou provozem vozidla (motorky).

Veškeré podmínky pojištění jsou sjednány v pojistné smlouvě, kterou jezdec uzavře s některým pojišťovacím subjektem, který na trhu s pojištěním působí. A těchto pojišťoven je v současnosti více než dost.

Necelý rok

Ideálním stavem je mít motorku garážovanou. Nejen pro omezení jejího poškození, krádež či poškození živlem, ale i pro povětrnostní podmínky a  změny počasí. A vzhledem k tomu, že motoristická sezóna netrvá celý rok, je zazimování v garáži nutností. A jezdit v zimě hazard pro stroj i jezdce.

K ochraně motorky přispívá také její pojištění – havarijní, které je dobrovolné. Ovšem zmíněné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (motorky) je povinné a dané právě zákonem č. 168/1999 Sb. Jak najít dobré, kvalitní a co možná nejlevnější povinné ručení motocyklu? A jak je sjednat, když nejezdíte po celý rok?

Průzkum trhu

Ideálním způsobem je udělat si takový malý průzkum pojištovacího trhu v této oblasti. Jen když zjistíte a porovnáte více nabídek různých pojišťoven, získáte přehled o tom, co se dnes nabízí.

V reálu by to však znamenalo obejít několik subjektů, navštívit je a poptávat se. Bylo by to nejen časově, ale finančně nákladné – čekání než na vás v pojišťovně přijde řada a palivo nebo cestovné také není zadarmo. A proč se takto trápit, když to lze vyřešit mnohem jednodušeji? Jak? Prostě online!

Portály s nabídkou pojištění

Internet je všemocné médium, a lze na něm dohledat mnoho věcí, faktů a informací. I ty o pojištění. Zákonné pojištění motorek, motocyklů a skútrů nevyjímaje. A tak nalezení dostatku informací nebylo nikdy jednodušší než dnes.

Portálů, kde lze nalézt nabídky desítek pojišťoven pohromadě je dostatek. Pouhým zadáním vašich požadavků a parametrů motorky a jediným kliknutím, můžete zjistit co kde nabízejí. Je to otázka doslova několika málo minut, a máte před sebou přehledně řazené nabídky a porovnání povinného ručení na motorku.  A mnohé pojišťovací subjekty myslí i na to, že motorkáři nejezdí po celý rok a tomu nabídku pojištění přizpůsobují.

Kalkulačka online

Díky kalkulačce zákonně smluvního pojištění si můžete vše doma v klidu a pohodě jak prostudovat, tak promyslet a vybrat to nejlevnější povinné ručení motocyklu.

A sjednání také online

Po výběru není nic jednoduššího, nežli si i samotné smluvní pojištění sjednat online. Dnes není pro pojišťovnu problém komunikovat s vámi online, sjednat vše online a zaslat vám i pojistnou smlouvu elektronicky do emailu spolu se zelenou kartou. Originál dokumentu k vám pak doputuje klasickou poštou.

Zdroj foto: archív autorky

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.